info@exodraft-systems.dk
Tel: +45 7010 2234
C. F. Tietgens Boulevard 41
DK-5220 Odense SØ

VARMEGENVINDING OG TRÆKSTYRING HOS BAGERIER

exodraft systems > INDUSTRIER MED SPILDVARME > VARMEGENVINDING OG TRÆKSTYRING HOS BAGERIER
brød

Varmegenvinding og trækstyring hos bagerier

Hvad kan vi gøre for dit bageri?

Hvad enten der er tale om et stort industribageri eller et lille landbageri, er der primært tre ting, vi hjælper bagerier med:

  • Mekanisk skorstenstræk
  • Varmegenvinding på røggasser
  • Varmegenvinding på damp

Vi beskriver de tre områder i nærmere detaljer herunder:

bager med brød

Mekanisk skorstenstræk

Et moderne bageri kræver effektiv produktion med høj kvalitet og fleksibilitet. Det perfekte brød i en moderne bageovn kræver nøjagtig kontrol af:

  • Temperatur
  • Luftcirkulation
  • Luftfugtighed
  • Varmefordeling

På gas- og oliefyrede ovne vil ovnens ønskede effekt afhænge af, at det rette aftræk er til stede og her rækker et naturligt træk i skorstenen som regel ikke. Det atmosfæriske tryk, udendørstemperaturen, årstid og vindforhold vil påvirke skorstenens evne til at skabe træk.

Hvis vejr- og vindforhold er ugunstige vil ovnens styring kompensere for dette ved at anvende mere energi, men vil også ofte medføre varierende og utilfredsstillende produktionsresultater. Med et exodraft røgsugersystem justeres trækket til det ønskede niveau ved hjælp af røgsugerens styring. Resultatet er en ovn, der altid arbejder under optimale, ensartede og kontrollable forhold.

Varmegenvinding af røggas i bagerier

I mange bagerier og andre industrianlæg ledes den varme røggas direkte ud via skorstenen. Dette på trods af at røggassen indeholder store mængder energi, som enkelt og effektivt kan opsamles og anvendes. Du kan altså både spare penge og tilgodese miljøet på én og samme tid.

exodraft Safe Plate er en kompakt luft-til-vand varmegenvindingsenhed med integreret bypass, som er specielt designet til at trække energi ud af varm røggas.

bagerovn med exodraft installation

Varmegenvinding af damp i bagerier

I moderne bagerier har man typisk ovne, der giver mulighed for at sprøjte bagværket med damp. Det giver brødet en lækker, gylden overflade og en sprød skorpe – håndfaste kendetegn ved godt bagehåndværk.

Et biprodukt ved denne proces er, at ovnene under drift rummer stærkt energiholdig damp, som under normale forhold fjernes gennem skorstenen.

Hos exodraft systems bryder vi os ikke om spild og ser derfor hellere, at denne energi kommer bageriet til gode, hvad enten det er ved tilbageføring til bageprocessen eller andre processer i bageriet, hvor der er behov for varmt vand. Derfor har vi specialiseret os i at genvinde energien fra disse dampovne ved hjælp af en luft-til-vand varmegenvindingsproces, der kondenserer dampen og omdanner den til varmt vand (denne proces kan du læse mere om under afsnittet Procesluft

bageri narrow

Hvad kan den genvundne varme bruges til?

I et bageri er der talrige steder, hvor genvunden varme kan gavne. Et bageri, særligt når der også er konditori, har typisk et væld af forme, der skal vaskes efter brug og her er det helt oplagt at bruge en del af den genvundne energi – i form af varmt vand – til bageriets opvaskemaskiner og afvaskning generelt. Mange bagerier tilbyder også deres ansatte muligheden for et brusebad før og/eller efter arbejde ved at stille badefaciliteter til rådighed. Varmt badevand kan hentes omkostningsfrit fra den genvundne varme.

Der er i det hele taget rigtig mange anvendelsesmuligheder for den indsamlede overskudsvarme, eksempelvis den daglige rengøring eller opvarmning af bageriets lokaler, f.eks. til gulvvarme eller til radiatorerne.

Hvis der stadig er varme i overskud, når disse muligheder er afdækket, behøver varmen stadig ikke at gå til spilde. Man kan vælge at overføre overskuddet til det lokale fjernvarmeanlæg, som så betaler dig for tjenesten og finder anvendelse af varmen hos tredjepart.

Kundehistorie: Bäckerei Schwarze i Tyskland

Bäckerei Schwarze er et bageri og konditori med 17 ansatte beliggende i den tyske by Bennewitz nær Leipzig i Tyskland. Som familieejet virksomhed siden grundlæggelsen i 1921, er bageriet solidt plantet i den tyske bageritradition, og her sættes en ære i at anvende lokale råvarer til det daglige bagværk. Ikke desto mindre har bageriet også fundet plads til en hel del moderne teknologi.

Sidste skud på stammen er et varmegenvindingssystem fra exodraft, hvis primære formål er at genvinde overskudsvarmen i røggasserne fra bageriets gasfyrede Wachtel-ovne. Den genvundne varme bruger bageriet til bl.a. at forsyne bageriets opvaskemaskiner med forvarmet vand, til rengøring, til badefaciliteter samt til bygningens gulvvarmesystem.

Udover varmegenvindingssystemet, valgte Bäckerei Schwarze også at installere røgsugere fra exodraft for at sikre et optimalt og ensartet skorstenstræk til Wachtel-ovnene, så de altid kan levere det samme gode brød.

Vi havde et varmegenvindingssystem før, men med systemet fra exodraft, har vi forbedret vores effektivitet betragteligt og vi er nu meget tilfredse med resultatet.

Ken Schwarze, Indehaver
Schwarze bageri udefra
exodraft installation
exodraft installation på taget af Schwarze bageri

Se vores case video fra Schwarze Bäckerei:

video icon

Safe Plate (SP) 80-500 serie

Vores Safe Plate varmegenvindingsenhed med integreret bypass-spjæld anvendes i mange bagerier

safeplate
bageri varmegenvinding
BYPASS-SPJÆLDET BETYDER:

Ingen nedetid for din produktion

safeplate diagram

Udfyld denne formular, så vi kan beregne dit varmegenvindingspotentiale:

Hvad påtænker I at anvende den genvundne varme til (du kan vælge flere svarmuligheder)?
Salg til fjernvarmeforsyningenGenanvendelse i produktionsprocesserLuftgardin og luftvarmeanlægOpvarmning af kontorer & produktionsfaciliteterAbsorptionskølereVarmt vand til badefaciliteterVarmt vand til rengøringAndet

Vi rådgiver dig gennem hele processen

Inden du skal træffe beslutningen om at gå videre med projektet, har du fuldt overblik over både varmegenvindingsgraden og investeringens tilbagebetalingstid.

Via vores software HR OptiCalc, får du en samlet rapport, der indeholder alle de data du skal bruge for at kunne træffe den rigtige beslutning.

Det giver dig gode muligheder for at iværksætte tiltag som på alle måder gavner, med besparelser på energiomkostninger, reduktion af CO2-udledning og en mærkbart nedsat miljøbelastning.

call ikon

Vil du vide mere?

Kontakt os for yderligere information. Vi giver gerne et uforpligtende overslag på potentialet i netop din virksomhed.


Kontakt os og lad os beregne hvor meget energi og CO2 du kan spare.

RING 70 10 22 34

Eller tryk her:

KONTAKT OS